Branddetectie

Spraakgestuurde evacuatiesystemen

Actie – reactie 

Hebt u het al eens meegemaakt dat het brandalarm afgaat en u denkt “oh, het is weer een oefening”? 

Weet u altijd wat de kortste weg naar buiten is in een gebouw? 

De kans is groot dat u op de eerste vraag ‘ja’ antwoordt en op de tweede vraag ‘nee’. Als er echt brand ontstaat, weten mensen vaak niet wat ze moeten doen. Zonder extra informatie is de kans reëel dat reactie uitblijft, dat de signalen verkeerd begrepen worden of dat er paniek ontstaat. Dat moet uiteraard vermeden worden. 

Wat kan dan een goede oplossing zijn? 

Spraakgestuurde evacuatiesystemen zijn voor de veiligheidsdiensten een goed hulpmiddel voor een snelle evacuatie, ook bij verminderde zichtbaarheid ten gevolge van rookontwikkeling. Met behulp van gesproken boodschappen wordt duidelijk gemaakt wat er aan de hand is en wat de aanwezigen moeten doen. Zo begrijpen mensen sneller dat er sprake is van een noodsituatie en is hun reactietijd korter. Deze gesproken boodschappen kunnen live zijn maar ook vooraf ingesproken. 

Verbonden met de detectiesystemen 

Het is verbonden met het branddetectiesysteem en is zeer gebruiksvriendelijk. Ook bij andere situaties zoals een gaslek, is dit systeem nuttig. 

Toepassingsgebieden 

Dit systeem kan op vele gebieden van nut zijn, zeker op plaatsen waar grote groepen mensen aanwezig zijn. Enkele voorbeelden zijn supermarkten, winkelcentra, scholen, hotels en ziekenhuizen. 

Terug naar onze Branddetectie oplossingen